
Stomatologie pediatrica – Pedodonție
Pedodonția este acea ramură care furnizează servicii și tratamente dentare special concepute pentru copii. Pedodonția are în vedere profilaxia și tratamentul afecțiunilor care sunt specifice temporare și a dentiției mixte pe care o dețin copiii și adolescenții.
Experiențele pe care le au copiii la stomatolog în această etapă e vieții lor vor contura decisiv percepția și ulterior comportamenul pe care îl vor adopta în perioda adultă în raport cu tratamentul stomatologic.
Medicul pedodont contribuie la educarea copiilor și a părinților în spiritul respectării măsurilor de igienă orală și profilaxie dentoparodontală. Este recomandată consultarea unui medic pedodont cât mai curând după erupția primilor dinți în vederea respectării unor măsuri de igienă și profilaxie dentară adaptate vârstei.
Stomatologia pediatrica necesită o abordare răbdătoare și blândă. Scopul nostru principal, în cadrul clinicii stomatologice Ogodent Ploiești, este să ne asigurăm întotdeauna că micuții noștri pacienți se simt în largul lor și complet confortabili înainte de a începe tratamentul. Cabinetele noastre de tratament au fost proiectate pentru a crea o ambianță liniștitoare astfel încât tratamentele pe care le realizăm copiilor să fie cât mai plăcute pentru ei.
Dentiția temporară sau dinții de lapte
Dinții temporari sunt în număr de 20 și cresc până la vârsta de 3 ani. Este foarte important să încercăm să îi menținem sănătoși pentru ca în viitor cei mici să nu manifeste probleme grave cu dantura.
Dinții temporari se află pe arcadă începând cu vârsta de 4 luni când erupe primul dinte până la vârsta de 5 – 6 ani când este primul înlocuit. Dinții se pot caria ușor în funcție de alimentația copiilor, dulciurile și băuturile carbogazoase fiind factori favorizanți. Cariile la copii evoluează rapid către necroza nervului și apoi abces dentar. Copilul nu va putea mânca, nu mai doarme și plânge aparent fără motiv. Tratarea dinților de lapte trebuie făcută din timp de la stadiul de carie superficială.
Cariile neglijate duc la pierderea dinților temporari și afectează erupția dinților permanenți. Este foarte important să îi învățăm pe cei mici cum să-și îngijească din timp dinții și cât de importantă este o dantură sănătoasă.
Cu cât insistăm mai mult pe sănătatea dinților când aceștia sunt mici cu atât rezultatele vor fi vizibile în timp iar copilul tău se va putea bucura de un zâmbet sănătos când va fi adult.
Dinţii temporari sau dinţii de lapte sunt primii dinţi care apar pe arcada dentară a copilului mic. Aceşti dinţi sunt din punct de vedere structural asemănători cu dinţii permanenţi, adică prezintă o coroană şi o rădăcină (care adăposteşte nervul radicular) dar au dimensiuni mai reduse faţă de următoarea generaţie de dinţi.
Datorită prezenţei nervului, aceşti dinţi sunt sensibili la stimuli fizici (rece, cald) şi chimici (dulce, acru-acid). Cariile dinţilor temporari apar datorită alimentaţiei necorespunzătoare, lipsei igienei sau ambele cauze asociate.
Traumatismele dinților temporari
Un dinte fracturat își poate menține nervul sau nu dacă duceți copilul cât mai repede la medic după traumatism. Dacă dintele este avulsionat (iese în întregime din alveolă), trebuie să-l luați de pe jos cât mai repede, să-l curățați cu ser fiziologic, să-l păstrați în mediu umed până când ajugeți la cabinetul stomatologic. Dintele poate fi repus în alveolă și menținut prin dispozitive specifice, reintegrându-se.
În perioada 8 – 11 ani sunt cele mai frecvente accidente de joacă sau prin cădere care conduc la traumatisme, în special ale dinților frontali.
Caria de biberon
Caria de biberon este un tip de carie întâlnit la copiii alăptați cu biberonul și care folosesc foarte mult suzeta. Din momentul diversificării alimentației este recomandată renunțarea la biberon. Acesta trebuie abandonat mai ales dacă în biberon sunt introduse lichide îndulcite (ceai, lapte cu miere sau zahăr). Dacă au apărut, cariile de biberon trebuie tratate. Dacă au devenit foarte profunde și nervul a murit, se vor face drenaje endodontice iar, pe măsură ce copilul devine mai cooperant se vor obtura dinții.
Sigilarea dentara
Dinții definitivi, fără carii, dar care au șanțuri adânci (molarii de 6 și 12 ani) pot fi protejați de atacul cariilor prin sigilări. Sigilarea este o metodă neinvazivă ce constă în umplerea șanțurilor adânci cu compozit fluid. În jurul vârstei de 6 ani apar primii molari definitivi și incisivii definitivi. Molarii de 6 ani sunt foarte importanți. Ei vor fi prezenți toată viața pe arcadă și deci vor fi cei mai predispuși la carie. De aceea necesită o îngrijire atentă, supravegherea de către părinți a periajului și alimentației copilului și eventual sigilări.
Erupția celorlalți dinți se face treptat, inferior și superior, la un interval de aproximativ 6 luni. La copii sunt obligatorii controalele periodice la 6 luni. Copilul trebuie supravegheat de către părinți pentru a nu dezvolta obiceiuri vicioase, ticuri (sugurea degetului, a buzei, a creioanelor, respirația orală, etc.).