Parodontologie

Parodontologie Ploiești

Dr. Cristina Coman
Medic stomatolog
Specialist Parodontologie și Implantologie Orală

Ce este boala parodontală?

Boala parondontală, cunoscută popular sub denumirea de “parodontoză”, este de fapt o reacţie inflamatorie a ţesuturilor de susţinere a dinţilor, constituite din gingie, os maxilar şi ligamente parodontale, la stimuli în general infecţiosi.

Dinţii sunt fixaţi în osul maxilar într-o cavitate numita alveola dentară. Între peretele extern al dintelui şi peretele intern al alveolei dentare nu există un contact direct ci o reţea de ligamente (fibre) denumite ligamente parodontale, alcătuite dintr-un ţesut elastic special care fixeaza dintele în interiorul acestei alveole.Elasticitatea acestor ligamente face ca aceasta reţea de conectare să funcţioneze ca un amortizor de şocuri, oferind dintelui o fiabilitate crescută în timp.

Parodontita (boala parodontală) afecteaza în primul rând aceste fibre, care se distrug, antrenând si resorbţia (disparitia) osoasă din jurul dinţilor pâna când acestia devin mobili şi nu îsi mai pot îndeplini funcţia.
Principalul motiv pentru care aceste ligamente sunt distruse este atacul infecţios realizat de microorganismele care se dezvoltă în tartru şi placa bacteriană prezente la acest nivel. De multe ori, tartrul este acoperit de gingie care se umflă şi îl maschează, astfel că singura metodă eficientă pentru a nu avea această problemă este detartrajul şi igienizarea profesională la medic odată la 6 luni minim, însoţită de igiena personală realizată prin periaj, aţă dentară, completată cu utilizarea unei ape de gură sau, mai nou, prin duşurile bucale din comerţ.
Trebuie înţeles că odată cu înaintarea în vârstă aceste ligamente, precum şi osul maxilar, suferă oricum un proces de degenerescenţă, dar în cazul bolii parodontale acest proces este mult accelerat, existând şi situaţii ereditare, din păcate foarte greu de controlat, cum este parodontita juvenilă.
De asemenea, este foarte important să înţelegem că această afecţiune nu este vindecabilă, ci doar controlabilă, în sensul că medicii pot obţine anumite amelorări, şi în principal pot să întârzie evoluţia bolii, dar totul depinde de momentul în care ne prezentăm la medic. Cu cât ne prezentăm mai târziu cu atât este mai dificil de tratat şi controlat, uneori chiar imposibil.

Tipuri de afecțiuni parodontale

  • Gingivita – reprezintă stadiul inițial al bolii parodontale în care sunt afectate doar gingiile. Aceasta se manifestă prin inflamarea gingiilor, înroșirea acestora și sângerările frecvente la periaj sau chiar spontane. Osul nu este încă afectat.
  • Parodontita – în cazul în care gingivita nu este ținută sub control apare retracția gingivală aproape completă cu pierdere osoasă și descoperirea rădăcinii dintelui. Acest lucru poate duce la apariția mobilității dentare și pierderea dinților de pe arcadă.

Parodontologia se ocupă în principal de prevenirea, diagnosticarea și tratarea bolilor parodontale, precum gingivita sau parodontita.

Tratamentul parodontal adecvat este crucial, deoarece boli parodontale netratate la timp și în mod corect duc la pierderea dinților și au impact asupra sănătății generale.

Parodontoza reprezintă o reacţie inflamatorie a ţesuturilor de susţinere a dinţilor, constituite din gingie, os maxilar şi ligamente parodontale, la stimuli în general infecţiosi. Afectează în primul rând ligamentele dentare, care se distrug, antrenând resorbţia (dispariția) osoasă din jurul dinţilor, pâna când aceștia devin mobili şi nu își mai pot îndeplini funcţia.

Sângerările, inflamațiile sau retracțiile gingivale, durerile și mobilitatea dinților trebuie notificate în cel mai scurt timp medicului stomatolog la clinica dentară Ogodent Ploiești.

Aici folosim ultima generație de laser diodă EPIC X BIOLASE pentru a stopa evoluția afecțiunilor parodontale.

Dr. Cristina Coman, Medic stomatolog Specialist Parodontologie și Implantologie Orală, recomandă tratamentul bolii parodontale cu laser întrucât:

  • Este nedureros și eficient, scurtând numărul de vizite ale pacientului în cabinet
  • Îmbunătățește rapid calitatea țesuturilor dentare
  • Decontaminează țesuturilor gingivale în timpul intervențiilor chirurgicale parodontale
  • Reduce perioada de vindecare după intervenții

De asemenea, este foarte important să înţelegem că parodontoza nu este vindecabilă, ci doar controlabilă, în sensul că medicul stomatolog poate obţine anumite amelorări, şi, în principal, întârzierea evoluției bolii, dar totul depinde de momentul în care ne prezentăm la dentist în Ploiești.

Care este tratamentul bolii parodontale?

Tratamentul constă în îndepărtarea tartrului şi a ţesuturilor infectate din cauza prezeţei acestuia şi a plăcii bacteriene. Acest obiectiv poate fi atins prin:

  • Igienizare profesională: presupune îndepărtarea tartrului supra și subgingival și a plăcii bacteriene. În anumite situații se face decontaminarea șanțurilor gingivale cu ajutorul laserului.
  • Intervenții chirurgicale parodontale: chiuretaje în câmp deschis, operații cu lambou cu sau fără adiție de os, gingivoplastii cu grefe de țesut conjunctiv

Avantajul folosirii laserului în tratamentul parodontal

Clinica Stomatologica Ogodent Ploiesti - laserul stomatologic in tratamentul parodontal
Clinica Stomatologica Ogodent Ploiesti – laserul stomatologic in tratamentul parodontal

În cadrul clinicii stomatologice OGODENT folosim ultima generație de laser diodă EPIC X BIOLASE pentru a obține stoparea evoluției afecțiunilor parodontale.
Tratamentul cu laser este nedureros și eficient, scurtând numărul de vizite ale pacientului la cabinet și îmbunătățește rapid calitatea țesuturilor dentare.
Cu ajutorul laserului BIOLASE realizăm decontaminarea țesuturilor gingivale în timpul intervențiilor chirurgicale parodontale. Datorită laserului sângerarea în cazul intervențiilor chirurgicale este minimă ceea ce duce la scurtarea perioadei de vindecare, eliminarea durerii și a edemului postoperator.

Contactați echipa OGODENT

Servicii medicale stomatologice de calitate, profesioniști de exceptie

Pentru programări ne găsiți la următoarele numere de telefon:
0726 282 641
0799 724 433
de luni până vineri în intervalul orar 09:00 – 19:00.
Ne puteți contacta si pe email la contact@ogodent.ro 

Adresa: Ploiesti, str. Cartier Albert nr. 784, bloc A, ap. 2

Call Now Button